In februari van het jaar voor covid zei iemand me dat hij lessen Tai Chi  en Qigong volgde in mijn gemeente. Dat kriebelde bij mij, want ik had gelezen over al het goeie ervan.
Bij Gracia Rodrigues van Move Happy People.
Maar hoe zou die lesgeven? Toch niet te schools? Niet te zweverig?

Wanneer je naar een restaurant gaat, is het goed te weten hoe de kok achter de pannen staat. Koken kost geld, les volgen ook.

Ik belde Gracia met de vraag of ik bij haar Tai Chi kon volgen. Dat kon, direct. 

Het begin was niet simpel. Om te leren iets goed te doen, moet je het eerst slecht doen.

Nu geniet ik ervan. Was ik haar maar eerder tegengekomen.

Vandaar dit interview. Zo weet iedereen die wilt proeven van Qigong en Tai Chi al wat meer over onze sterren-chef Gracia Rodrigues.

Kris Dieltiens 

  

Jij geeft les in Tai Chi en Qigong.

Gracia: juist.

Wat is Tai Chi?

Gracia: Tai Chi is een zachte Chinese bewegingsvorm waardoor je een beweging krijgt die heel zacht is, die de meridianen, de energiebanen in je lichaam, laat stromen. Waardoor je een gevoel hebt van’ wow’, rust in je hoofd, maar ook voel je veel energie in je lichaam. 

En wat is Qigong?

Gracia: dat zijn losse oefeningen die we uitdiepen, en die toegang geven tot de energiebanen van je lichaam. Het openzetten van de energiebanen. Waarbij we dus iets dieper gaan dan bij Tai Chi, wat meer een bewegingsvorm is. Bij Qigong gaat het echt om de diepgang van de energie.

 

Wat is dan het verschil met yoga, wat toch ook een oostere energievorm is?

Gracia: Ik heb zelf 25 jaar geleden yoga gedaan, maar voor mijn klachten was yoga niet zo toegankelijk. Ik was een rugpatiënt, ik droeg lang een corset voor mijn scoliose. Nadien kreeg ik angstaanvallen en daardoor zocht ik iets wat me tot rust bracht. Toen had yoga veel liggende oefeningen en dat was voor mij niet geschikt. 

Yoga werkt ook op energie en houding, maar het is meer langer een bepaalde positie vasthouden. Dat is net bij Tai Chi en Qigong niet zo. Wij willen die flow.

 

Bij Qigong en Tai Chi heb je die chi, wat is dat precies?

Gracia: de chi is eigenlijk allesomvattend. Dikwijls denkt men dat de chi de adrenaline is die vrijkomt in je lichaam. Maar de chi zit in alles: in de lucht die we ademen, in de kleding die we dragen, in de sfeer van de mensen rondom ons. De chi behoort veel meer daartoe dan in wat we van binnen voelen.

Is het een soort energie?

Gracia: het is een energie die je overal voelt. Zoals wanneer je ergens binnenkomt en er is net een ruzie geweest, dan kun je dat voelen. Dat is een negatieve chi. Je kunt ook een positieve chi hebben, de chi van het leven, de chi van het bloed, de chi van de lucht.

En dat is wat je stimuleert?

Gracia: ja, al die chi’s in harmonie brengen waardoor we een flow voelen.

Dan kun je zeggen dat die chi op verschillende niveaus werkt?

Gracia: inderdaad, fysisch en mentaal, maar ook qua voeling naar andere mensen en naar jezelf toe. 

Wil je eerst het fysische aspect uitleggen?

Gracia: de oefeningen zorgen ervoor dat energiebanen gaan stromen en dat ga je voelen. Je kunt dat vergelijken met wanneer het je verjaardag is en je krijgt een cadeautje dan voel je efkes een rilling.

En mentaal?

Gracia: mentaal is het een soort endorfine die vrijkomt, het gelukshormoon, waardoor je de rust voelt in je lichaam. Je voelt het hoofd dat tot rust komt in je lichaam. Dat is iets wat westerlingen moeilijk begrijpen, want die zegt: breng uw hoofd tot rust.

Werkt het ook emotioneel?

Gracia: dat was dus bij mij het geval. Ik zat met veel angsten en de yoga van toen, kon die emotionele chi bij mij moeilijk vatten. Die chi is ook voor iedereen anders. 

Maar het gaat er om dat je die rust kan vinden. En dat kun je door die bewegingen, omdat die zo zacht zijn en zo traag. Als die blijven stromen, gaat uw emotionele chi ook beginnen stromen. 

Vaak zie je dat bij een black out of bij stress, dat alles vast zit. Je vindt geen oplossing. Dat is wat wij met Qigong of Tai Chi in beweging brengen. We doen de chi stromen tot die ontluchting daar komt.

Ook wanneer iemand pijn in de schouder of de rug heeft?

Gracia: ja, wanneer iets vast zit, wanneer er een blokkade is, noemen we dat dit yang is. En dat ga je niet hard, maar zacht aanpakken. Zoals een ruzie, als een van beiden zacht wordt, dan heb je kans dat er empathie komt.

 

Tai Chi is een oosterse krijgskunst, dat sprak me wel aan toen ik dat voor het eerst las.

Gracia: oorspronkelijk is het een Chinese gevechtssport. Maar een oudere krijger kon die bewegingen niet goed meer uitvoeren. Op een dag stond hij op een berg en zag een arend die op een slang loerde. Hij merkte hoe die arend eerst bleef hangen in de lucht voor hij de aanval op die slang deed. Toen dacht hij als ik al die gevechtsbewegingen zo traag en zo rustig doe met daarbij geregeld een explosie, dan krijg ik misschien hetzelfde effect. En dat is ook zo. 

Echt?

Gracia: (lacht) gisteren gaf ik les en iedereen was aan het zweten ook al hebben we bijna niet bewogen. Dat komt omdat we op die chi werken. Ik probeer dat bij iedereen wakker te krijgen.

Maar nu is er geen tegenstander, het is niet echt vechten.

Gracia: neen, we doen het in groep. Er zijn wel oefeningen die we met twee zouden kunnen doen. Zoals Pushing Hands doe je met twee, en dat is zalig, heel zacht én krachtig.

 

Bij Tai Chi vormen de bewegingen een flow, hoe zit dat?

Gracia: ja, ik geef heel wat aandacht aan de flow. Indien je de beweging niet zo goed kent, is dat voor mij niet zo erg, ik vind het belangrijker dat wanneer je een beweging doet, je in die beweging blijft. Dat je zoals bij het ademhalen blijft bewegen. 

Waarom vind ik die flow zo belangrijk? Wel als je kijkt naar de ademhaling en er gebeurt iets, dan hou je je adem in, wat de reactie op de gebeurtenis benadeelt. Als je blijft ademen, kun je rustig reageren.

 

Ademen is belangrijk bij Tai Chi?

Gracia: ja, het ademen doet de flow bewegen. En dat is wat het zo mooi maakt om te zien.

Mag ik iets over jezelf vragen: wanneer ben je er zelf mee begonnen?

Gracia: ik denk dat ik 16 was toen ik ben begonnen…

En nu ben je 44…

Gracia: (lacht) Toen ik het corset heb afgedaan, zijn de aanvallen van hyperventilatie begonnen. Dat is echt erg. Toen dacht ik aan yoga, maar dat hielp niet. Tot ik bij een specialist kwam die papiertjes over Tai Chi had liggen, en daar ben ik naartoe gegaan.

Waar of bij wie heb je les gevolgd?

Gracia: mijn eerste meester van dat papiertje bij de specialist moest ik een uur rijden. Dat heb ik lang gedaan. En in buitenland volgde ik workshops waaronder meerdere in Zwitserland en in het boeddhistisch centrum. Omdat ik veel verhuisde ben ik bij vele meesters geweest :)

 

Wanneer ben je dan beginnen lesgeven? Had je een job?.

Gracia: ja, ik had een goeie job, maar op een dag ging het bedrijf failliet. Ik was toen al begonnen met privé-lessen te geven. Bij mijn ontslag zei mijn man: waarom geef je niet gewoon verder les. Zo ben ik in het Dorpshuis van ’s-Gravenwezel terechtgekomen. Dat was in 2005.

Volg je zelf nog les?

Gracia: jazeker, ik vind dat heel belangrijk. Ik volg les bij andere meesters, meestal in het buitenland. Ik vind wat je ook doet in je leven, bijleren blijft belangrijk. Het gaat om passie.

 

Is Tai Chi moeilijk om te leren?

Gracia: wie Tai Chi wil doen, is meestal gepassioneerd door de beweging. Ze hebben iemand Tai Chi zien doen, in het echt of op tv, en die zeggen wow dat wil ik proberen. Het is wel moeilijker dan dat het eruit ziet. Zoals ballet, dat lijkt simpel, maar eens je het doet, heb je wel een paar jaren nodig om een pirouette te doen.

Voor Tai Chi is geduld nodig…

Gracia: ja, bij Tai Chi. Bij Qigong niet, daar kan iedereen instappen. En als je een week of twee niet kunt, geen probleem. De mensen die Tai Chi volgen zijn echt wel gepassioneerd.

 

Je moet thuis oefenen?

Gracia: mijn meesters zeiden altijd dat je thuis moest oefenen, en die waren daar heel streng in. Maar ik merk dat de mensen tegenwoordig minder tijd nemen voor zichzelf, dus ik geef dan ook maar één oefening mee voor thuis. Dat halen de mensen wel.

Ook voor Qigong?

Gracia: ja.

 

Wat is jouw persoonlijke touch als meester?

Gracia: ik heb altijd meesters gezocht die lachend door het leven gaan. Zo ben ik ook. Ik ben er ook veel tegengekomen, ook bij sporten, die heel serieus zijn, dat klikt bij mij niet. Je leeft maar één keer, je sport maar één keer, geniet ervan. Met plezier en met passie.

Kun je nog wat meer vertellen over het belang van het goed doen, eerder dan het kennen?

Gracia: de zachtheid van de beweging is voor mij het belangrijkste, in plaats van de juistheid ervan. De kwaliteit is belangrijker dan het perfecte.

 

Aan wie geef je allemaal les? Wie komt er bij u?

Gracia: toffe mensen (lacht). Vriendelijke mensen. Daar ben ik blij om. Iedereen heeft een ‘rugzakje’, ik ook. Maar het klikt goed. Wat je inzake gezondheid of mentaal ook hebt, iedereen vindt zijn weg.

Iemand met een druk leven, die gaat werken en een huishouden heeft, hoe kan je die helpen?

Gracia: die gaat merken dat zo’n druk leven heel interessant en aangenaam kan zijn als dat een zacht leven wordt. Ik zie dat ook als ik een coaching geef in bedrijven.

Je begeleidt ook golfers. 

Gracia: ik heb aan de Pga Belgium een training gegeven en aan de Interclub Ternesse Golfclub een workshop. .... Die hebben een doel voor ogen, maar wat als er iets tussenkomt? Om het eenvoudig te verwoorden, als je golfbal in het water valt, hoe ga je daar mentaal met om? Hoe kun je mind dan tot rust brengen. Wat in het persoonlijk en het bedrijfsleven net hetzelfde is. Hoe ga je om met het onverwachte of met tegenslag.

Op YouTube staan filmpjes van jou, ook eentje voor studenten in de examenperiode. 

Gracia: dat komt omdat een student die mijn oefeningen doorgaf aan zijn vrienden vroeg om ze op internet te zetten. Ja, alles draait om de flow hebben. Je niet vastpinnen op iets dat niet gaat.

 

Zelf doe ik het ook om goed oud te worden.

Gracia: ja, voor ouderen kan het veel betekenen. Vooral omdat het heel toegankelijk is. Je kunt de oefening staand of zitten te doen, je hoeft niet te gaan liggen. 

 

Ik las dat Lou Reed, de rockmuzikant, al stervende een Tai Chi-beweging deed.

Gracia: ja ‘wolkenhanden’.

Toen ze zijn echtgenote vroegen waarom hij zo sterk met Tai Chi bezig was, antwoordde zij: kracht, energie, rust.

Gracia: ja, dat is het helemaal. Aan de ene kant krijg je kracht van de energie die vrijkomt, je hebt de kracht om dingen te ondernemen, maar je hebt daarbij ook de rust. Zodat je de stappen kunt nemen om je doel te bereiken.

 

In je lessen ben je soepel en streng, dat maakt het inspannend en ontspannend.

Gracia: ik vraag geregeld de mening van mijn leerlingen en ze zeiden met dat ik wat strenger mocht zijn (lacht). In die strengheid probeer ik mensen wakker te maken. Hun vuur, hun passie.

Tijdens de laatste les kreeg de lesgeefster de slappe lach. Hoe belangrijk is humor voor jou?

Gracia: humor is super belangrijk. Echt waar. Dat geeft pit. Nieuwe leden zeggen dat: die sfeer, die glimlach. Daarom ook heet onze vereniging Move Happy People.

 

Bedankt Kris, was een fijn interview.